Test av nya iTunes 11 | Rocketdildo 3.0

Nu har Apple släppt en, vad jag förstått det som, länge efterlängtad uppdatering av deras musik-biblioteks-program iTunes – närmare bestämt version 11. Har de lyckats göra något vettigt av en av världens kanske mest använde men samtidigt kanske minst uppskattade musikprogram?

Jag har alltid tillhört dem som bara startar iTunes när jag verkligen verkligen måste. Eller inte alltid förresten – när jag köpte min först iPod Mini nånstans kring 2003-2004 så tyckte jag att iTunes var det bästa som fanns när det kom till att organisera och spela musik på datorn. Jag använde det jämnt och förespråkade det framför allt annat och tyckte faktiskt att det fungerade bra. Men sen gick det snabbt utför och sen åtminstone 5 år tillbaks går det en kall kår genom ryggen varje gång jag hör dess namn. Med andra ord finns det förbättringspotential här!

Jag börjar med att dra ner uppdateringen via AppStore på min MacBook och så långt går det snabbt och smidigt. Sen startar jag programmet och möts, efter att jag godkänt användarvillkoren av bilden som visas överst i denna artikel. Jag har absolut inget intresse av att gå till iTunes Store, jag har redan den musik jag vill i en katalog på servern som delas ut i nätverket via Samba. Följaktligen klickar jag istället på Sök efter musik eftersom det är det ända andra alternativ. Jag vet faktiskt inte vad knappen är tänkt att ha för funktion, men det händer i alla fall inte ett skit när man klickar på den.

Då är det väl bara att importera all musik då? Öppnar samba-enheten och markerar alla filer för import och påbörjar. Direkt börjar iTunes skapa kopior av alla filer i iTunes egen bibliotekskatalog på den interna hårddisken, som på sin höjd rymmer hälften av all musik jag försöker importera. Japp, inteligent! Efter att desperat ha klickat 10-15 gånger på 3 olika stopp-knappar slutar programmet med sina dumheter och importen avslutas.

Under inställningarna för programmet hittar man under Avancerat-fliken en ruta där man kan bocka bort denna i mitt fall värdelösa funktion.

Jag påbörjar importen på nytt. Det rullar på i några sekunder. Sen börjar fanskapet spela Abba för mig utan att jag bett om det och eftersom den har fullt upp med att importera filer skiter den i att jag klickar på stop-knappen. Efter lite desperat klickande byter den till Ace of Base. Jag ska ju för fan jobba samtidigt – jag vill inte höra den här skiten! (jag delar alltså musik-katalogen på servern med fler personer i hushållet, så det är inte bara min favoritmusik…)

Jag mute:ar ljudet och börjar plita på den här artikeln. Försöker sen växla över till iTunes för att se hur det går men cmd + tab öppnar inte fönstret. Mission Control lyckas öppna fönstret efter några sekunder och ett par klick. iTunes, som kommit några artister in på bokstaven A byter till att spela julmusik. Jag suckar och växlar tillbaka till Rocketdildo. Fast nu med en ful import-ruta framför.

Nu återstår bara att se hur lång tid det tar att läsa in musiken på ca. 300Gb. Sist jag försökte, för nåt år sen, gav jag upp efter att datorn stått igång non-stop i 2 dygn. Nu lät jag importen vara igång i en dryg timma och den nådde lite drygt hälften av artisterna som börjar på B.

Fortsättning följer!

Uppdatering 2012-12-03

Nej det blir nog ingen fortsättning trots allt. Jag ids helt enkelt inte starta programmet igen. Förr eller senare blir jag väl tvungen att byta ut musiken på min iPod nano, som brukar få följa med på de lite mer civiliserade träningspassen, men till dess tänker jag nog fortsätta undvika iTunes i den mån det går.