Efter många långa och återkommande skadebekymmer bestämde jag mig för att testa på det här med framfotalöpning som ju blivit på modet den senaste tiden. Efter att ha läst en bunt med recensioner och pratat med killarna på Uteliv i Norrköping föll valet på Merrells Trail Glove. En sko som är lite extremare än de stora tillverkarnas framfota-modeller men ändå inte lika extrem som de tunnaste av FiveFingers modeller.
Merrell har släppt en hel serie med ”barfotaskor” med i stort sett en modell för varje underlag och användningsområde. Det finns idag 4 olika serier: Barfoot Run, Barfoot Train, Barefoot Water och Barefoot Life där namnet på varje serie stämmer väl överens med det tänkta användningsområdet. I Run-serien verkar Trail Glove vara den populäraste, men där finns även Bare Access, Road Glove, Pace Glove m.fl.
Merrell Barefoot Run Trail Glove är alltså en sko vars tänkta användningsområde är trail-löpning och till det passar den bra. Skillnaderna mot övriga skor i Run-serien är förhållandevis små och består, utöver designen, främst av olika mönstrade yttersulor. Trail Glove är grövst mönstrad i serien, men skillnaderna är ganska små och ingen av skorna erbjuder något överdrivet grovt mönster, så löpning på leriga stigar kan bli lite halkigt.
Trail Glove har zero drop (dvs ingen höjdskillnad mellan häl och framfot) och en tunn mellansula på 4 mm i dämpande EVA. Yttersulan är gjord i Vibram® Trail Glove gummiblandning TC-1. Innersulan är gjord i Aegis®, en antibakterielt behandlad mikrofiber.
Hela skon består av ett flexibelt och lite strechigt material med en hälkappa som omsluter hälen perfekt men samtidigt är så mjukt att det inte skaver mot hälsenan. Snörningen, Merrell:s Omni-fit lacing system, där skosnöret går igenom öglor som är förbundna med sulan gör att skon smiter åt perfekt runt fotvalvet. Under just fotvalvet har den annars väldigt smidiga och formbara sulan en tunn förstärkning. Det är inget som stör fotens rörelse i skon men det skyddar foten precis tillräckligt när man trampar på en vass sten eller rot under löprundan. Man känner fortfarande precis vad man trampar på, men det blir inte så vasst att det gör ont.
Det är gott om plats för tårna i främre delen av skon, men tänk på att inte köpa en för liten storlek – gå hellre upp lite i storlek så att tårna inte nuddar fronten av skon. Känslan av att springa barfota förhöjs om du kan röra tårna obehindrat och du lär slippa från skavsår bättre. Skorna är dessutom ganska tåliga tack vare att den är gummiklädd runt hela framfoten. Denna förstärkning skyddar även dina tår om du skulle råka sparka i en sten eller liknande.
Ett starkt plus när man kommer hem från ett lite lerigare pass i höstregnet är att skorna går bra att tvätta utan att deras olika material torkar i olika takt och tappar formen. Mesh:en på ovandelen av skon släpper in väta väldigt snabbt när det är blött ute men materialet binder väldigt lite vatten och skon blir aldrig tung.
För att sammanfatta det hela är detta nu mer mitt första val för allt utom orientering och lera och den enda sko jag använder så länge inte underlaget kräver något grövre mönstrat. Det är en riktigt bra sko som håller för det mesta och som ger ett enligt mig fantastiskt skönt löpsteg väldigt nära att springa barfota men med precis det skydd mina fötter behöver.