Linux löser UEFI SecureBoot | Rocketdildo 3.0

Windows har sedan ett tag tillbaka haft stöd för att boota direkt från UEFI, men Windows 8 har optimerats och vidareutvecklats för  att nyttja systemet bättre och har bland annat stöd för Secure Boot. Men för att få sin hårdvara certifierad för Windows 8 måste tillverkarna numera leverera datorn med UEFI med Secure Boot aktiverat.

Secure Boot accepterar enbart certifierade drivrutiner och laddare av operativsystem som är signerade, vilket ställer till problem för den som vill installera Linux. Om datorn har sålts med en OEM-utgåva av Windows 8 och är hårdvarucertifierad för Windows 8 kommer den att vara låst till att enbart ladda Windows 8.

På ARM-plattformar får tillverkarna inte ens erbjuda möjligheten att stänga av säkerhetsläget, vilket tack och lov ändå ska vara möjligt på x86/x64-plattformar. [läs mer om Windows 8 och Secure boot]

Nu har Linux Foundation klurat ut en work-around för att ta sig förbi hindret. Genom att få tag på en signatur från Microsoft och nyttja den för att verifiera ytterligare en loader, kan man låta denna loader i sin tur boota den aktuella Linuxdistributionen. Inte den vackraste av lösningar kan man tycka, men det är bättre än inget. En snyggare lösning kan man ju alltid jobba på senare, det viktiga för oss användare är ju att inte låta Microsoft låsa en stor del av alla datorer.